Το φυσικό περιβάλλον

ΣΚΙΝΑΡΙ

skinari

Σε δέκα λεπτά απόσταση με τα πόδια  απο το Λιθιές θα βρεθείτε σε ένα φυσικο τοπίο που θα σας μαγέψει. Οι ντόπιοι το ονομάζουν Σκίδι . Είναι ένας φυσικός όρμος οπου μπορείται να κολυμπήσετε στα καταγάλανα, κρυσταλινα νερα καθώς και να επισκευθέιτε μια απο τις διάσημες γαλάζιες σπηλιές κολυμπώντας!

Η ομορφία του  γύρο τοπίου κόβει την ανάσα. Ένα σημείο που όποιος αγαπάει τη φύση δεν ξεχνάει ποτέ.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΞΥΓΚΙΑ

xigia

Η παραλία Ξύγκια είναι μια μικρή, γραφική παραλία, γνωστή για τα ιαματικά νερά της που περιέχουν θειάφι σε μεγάλη αναλογία, το οποίο προέρχεται από τις κοντινές σπηλιές. Για το λόγο αυτό, τα Ξίγκια είναι ιδιαίτερα αγαπητά και τα προτιμούν όσοι υποφέρουν από πόνους στα πόδια και αρθρίτιδες.

Βρίσκεται σε απόσταση 20 λεπτών απο το Λιθιές, έχει εύκολη πρόσβαση με αυτοκίνητο και διαθέτει χώρο στάθμευσης.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΝΑΥΑΓΙΟ

IMG_0480

To ναυάγιο είναι μια πασίγνωστη παραλία στην ανατολική πλευρά του νησιού κοντά στο ορεινό χωριό της Αναφωνήτριας. Πεντακάθαρα νερά, λευκή άμμος, εντυπωσιακοί απότομοι βράχοι και το μισοβυθισμένο στην άμμο κουφάρι ενός πλοίου συνθέτουν ένα φανταστικό σκηνικό.

Ο Γερμανός περιηγητής E.L. Salvatos αναφέρει το 1901, για την περιοχή του Ναυαγίου, ότι ήταν μία πολύ μικρή παραλία με μαύρες πέτρες. Γέροντες της περιοχής μιλούν ότι μέχρι το 1920 υπήρχε εκεί πολύ μικρή παραλία με το όνομα Σπιριλί.

Μετά το 1922 από κατολισθήσεις δημιουργήθηκε αρχικά η πρώτη αξιόλογη παραλία η οποία ήταν περίπου μέχρι το σημείο που είναι σήμερα το καράβι. Η τελευταία κατολίσθηση μετά το Ναυάγιο δημιούργησε την σημερινή παραλία.

Tο ναυάγιο τοποθετείται χρονολογικά στο 1983, ενώ το πλοίο το οποίο ναυάγησε μετέφερε λαθραία τσιγάρα.

Ακόμα και σήμερα η παραλία έχει πρόσβαση μόνο από τη θάλασσα. Πλοια φευγουν από την πόλη της Ζακύνθου για ολοήμερες εκδρομές αλλά και από άλλα σημεία του νησιού φεύγουν καθημερινά καραβάκια για την παραλία του Ναυαγίου όπως το λιμάνι του Αγιου Νικολάου στις Βολίμες που βρισκεται σε απόσταση 5 λεπτων απο το Λιθιες. Αξίζει να πούμε πως η διαδρομή ειναι ιδιαίτερα απολαυστική καθως θα δείτε μεγαλο μέρος του νησιού απο τη θάλασσα.

Μπορειτε επίσης να δείτε την παραλία του ναυαγίου απο ψηλά και να βγάλετε και εσεις τις πανεμορφες φωτογραφιες που εχουν κανει γνωστη την παραλία σε όλο τον κοσμο. Λιγο έξω απο το χωριό Βολίμες και κοντά στο μοναστήρι του Αγιού Γεωργίου θα βρείτε μια εξέδρα απ΄οπου μπορείτε να δείτε την παραλία.

Εκεί θα συναντήσετε και ντόπιους πωλητες απο το χωριό που πουλάνε τα δικά τους αυθεντικά ντόπια παραδοσιακά προϊόντα, όπως λάδι, μέλι και κρασί. Λιγη γεύση απο Ζακυνθο!